LEGÚJABB BEJEGYZÉSHa ezeket a tanácsokat megfogadod, nem vernek át az ingatlan piacon!
profil képGrabant János
#Ingatlankeresés

Hónapról hónapra újabb és újabb ingatlan piacon jelen lévő csalásokkal kapcsolatban jelennek meg hírek az online és offline sajtóban is. Hihetetlen, hogy mennyire leleményesek a csalók és mindig meg tudnak újulni. Általában a csalások alkalmával egy már-már kihagyhatatlannak tűnő ajánlatot kínálnak fel a venni vágyónak, de átlagosnak tűnő ajánlatnál is belefuthatunk az átverésbe, így a tanácsimat úgy raktam össze, hogy ezeket alkalmazva minden piaci helyzetben tisztázni tudd, hogy a kínált ingatlan jogi helyzete és háttere rendezett-e.

Megtekintés előtt ne fizess!

Előre ne fizess! Ha valamelyik hirdetési portálon meglátsz egy ingatlant, mindenképp egyeztess le egy személyes megtekintést. Ha a megtekintést egy pénzmozgáshoz kötik, akkor már nagyon gyanús. Egy mostani átverésben, azt mondták a csalók a gyanútlan áldozatnak, hogy nagyon jó áron van az ingatlan, mert sürgősen el kell adniuk, így, hogy lássák, hogy komoly a szándék egy közjegyző vagy ügyvéd számlájára utaljanak letétbe bizonyos mennyiségű pénzt és ez nagyon biztonságos, mivel Ők nem férhetnek hozzá. De a közjegyző és az ügyvéd is kitalált volt …

Semmiképp ne fizess semmiért!!! Ingatlan listáért, megtekintésért… semmiért! Legyen gyanús a túl jó ajánlat!

Jogi háttér leellenőrzése

Ha ingatlanközvetítőn keresztül nézel ingatlant, akkor ez a pont már könnyebb, hiszen a megbízási szerződés kötés előtt a jó ingatlanközvetítő leellenőrzi az ingatlan jogi hátterét. Például: ki a tulajdonos, hány tulajdonos van, van-e teher, mindenki elakarja-e adni stb.

Ha magánszemély mutat neked ingatlant, akkor ezt a pont fokozatosabban igaz.

Kérd el a helyrajzi számot. Tulajdoni lap lekérés után egy tisztább képet kapsz a jogi háttérről, így le tudod ellenőrizni, hogy a megtekintés alkalmával elmondott információk fedik-e az igazságot.

Vonj be szakembert! (ingatlanközvetítő, ügyvéd, építőiparban jártak szakember)

Érdemes tanácsot kérni egy ügyvédtől, építőipari szakembertől és egy ingatlanközvetítőtől is, hogy az adott helyzetben mit tanácsolnak. Itt gondolok például a vételi ajánlatra, adásvételre, egy egy teher törlésével kapcsolatban vagy magára a műszaki állapotra.

1 hónapja egy családnak segítettem, úgy, hogy csak tanácsot kértek tőlem. Tanácsomra nem tettek ajánlatot, mint később kiderült 500.000 Ft elvesztésétől mentettem meg őket, hiszen egy csaló banda hamis hirdetésére jelentkeztek és 500.000 Ft-s letétet kellett volna fizetni. Ne félj segítséget kérni.

Közösképviselő

A társasházi lakások esetében a földszinten általában mindig ki van írva a közös képviselő elérhetősége. Megtekintés alkalmával írd fel az elérhetőséget és informálódj nála.
Amire fontos rákérdezni.

Milyen a lakóközösség?

Mit tud a megvásárolni kívánt ingatlan tulajdonosairól?

Milyen a ház anyagi helyzete?

Mik a tervek a jövőre nézve?

Közösképviselők elvileg idegennek nem adhatnak ki információkat, de a tapasztalatom az, hogy ha pontosan hivatkozol egy lakásra, akkor azért ezekre a kérdésekre mindig választ adnak. Persze a közösképviselő felhívása előtt a lakást megmutató személytől kérj engedélyt. Ha nagyon ellenkezik, akkor már ez is egy jel.

Ha ingatlan vásárlásról beszélünk, akkor ezzel párhuzamosan több millió forint mozgásáról is. Légy körültekintő, és ha megfogadod tanácsimat akkor biztosan nem jársz pórul. Sikeres vásárlást kívánok neked!

Oszd meg ismerőseiddel!

KÖVESS MINKET