LEGÚJABB BEJEGYZÉSMegkötöttem az ingatlanközvetítői megbízást, de átvertek!
profil képGrabant János
#Ingatlanközvetítés

Pár dolog, amire figyelned kell!

Azok a fránya ingatlanközvetítők és azok a fránya megbízási szerződések. Nem egy ismerősöm, bajban lévő magánszemélyek kerestek meg már azzal kapcsolatban, hogy egy szimpatikusnak hitt céggel elkezdték az együttműködést, de rájöttek, hogy átverték őket. Nagyon sokféle a panaszok skálája, de azt kell mondanom, hogy sajnos ezek az átverések azért történtek meg, mert nem figyeltetek oda kellőképpen, és sajnos az ingatlanos nem volt túl jóindulatú. Ha már aláírtál egy szerződést, onnantól fogva nagyon nehéz már kihátrálni, ha olyan az a megbízás.

Szeretném, ha ezen túl mindenki jobban odafigyelne arra mit is ír alá, ezért egy rövid útmutatót bocsátok rendelkezésetekre.

Kezdjük!

1. Kiválasztás

Ha szeretnél ingatlanközvetítőt megbízni, akkor kérdezd meg családodat, ismerőseidet, hogy van-e olyan szakember, akivel volt már jó tapasztalatuk. Ha igen, már csak el kell kérned az elérhetőségét.
Ha nincs, akkor kicsit kezdj el keresgélni az interneten és valószínűleg rám találsz! 🙂

Az ingatlanosok 99%-a él a hideghívás adta lehetőséggel, ami nem gond, de sajnos így olyan mintha zsákbamacskát vennél. Egy telefonhívás alapján nem lehet eldönteni, hogy ki megbízható és jó szakember, így akaratlanul is lesznek rossz tapasztalatok, ha ezt a módszert választod. Dolgoztam nagy hálózatnál, sajnos láttam a kollégák nagy részét, hogy milyen munkát végeznek….

2. Szerződésfajta

A piacon megtalálható főbb szerződés fajták az általános megbízás, fél kizárólagos megbízás és a kizárólagos megbízás. Az utóbbi a legszigorúbb.

Sokan abba a csapdába esnek bele, hogy ezt nem egyeztetik, így utána szembesülnek, hogy 6-12 hónapig csak az ingatlanos cég adhatja el. Ha pedig más, vagy Én adom el, akkor Ők kérik a jutalékot.

Persze van több fantázia névvel ellátott szerződésfajta, de ezt a három főbbet szeretném bemutatni nagyon röviden.

Általános: Mindenki hirdetheti, bármikor felmondható a megbízás, csak az kap jutalékot, aki eladta.

Fél kizárólagos: Tulajdonos és az ingatlanos cég hirdetheti, más céget nem bízhatnak meg. Fix időhöz kötve a szerződés, ami általában 3 – 6 – 12 hónap. Ha a tulajdonos adta el, akkor nem kell jutalékot fizetni, vagy csak a jutalék egy részét.

Kizárólagos: Csak a megbízott cég adhatja el és fix időre van kötve, ami általában 3 – 6 – 12 hónap.

Ha más adja el akkor a teljes jutalékot, vagy a jutaléknak egy részét kell kifizetni a cégnek. Más nem is hirdethet csak a megbízott.

Tisztázzátok, hogy pontosan melyikről is van szó.

3. Irányár és limit ár.

Nagyon fontos ezzel tisztában lenni! Korábban készítettem is erről a témáról egy rövid, pár perces videót. Nézd meg! 🙂

4. Jutalék

Általában 2,5-5% + áfa között dolgoznak az ingatlanosok. Fontos tisztázni, hogy az a megemlített szám, az már tartalmazza-e az áfát, hiszen az kellemetlen, ha az eladás után tudod meg, hogy hoppá a 3% az nettó, tehát plusz 27%.

Általában az eladási ár után szokták a százalékokat számolni, de találkoztam olyannal, akik az irányár után kérik fixen, ami egy nagyobb alkunál több tízezer forint plusz költség is lehet.
Mikor kell fizetni?

Több fajta szerződést is láttam már. Volt ahol elfogadott vételi ajánlat után kérték, volt ahol a foglaló átadása után és volt ahol a teljes kifizetés után. Általában a foglaló átadása után szokták benyújtani a számlát az ingatlanosok, ami egy sztenderd eljárás. De azért erre is kérdezzetek rá, ha nem találjátok a szerződésben.

5. Szerződés felmondás

Jelenleg csak ajánlásokból dolgozom, így van egy bizalom már a tulajdonos és köztem, így kevesen kérdeznek erre rá. De nagy megdöbbenésemre, amikor ismeretlen tulajdonoshoz mentem pályafutásom elején, akkor is csak nagyon kevesen kérdeztek rá.

Nagyjából a szerződés típusa eldönti a felmondás kritériumait is. Egy kérdést azért megér!

Remélem segíteni tudtam, hogy kicsit tisztábban lássatok!

Oszd meg ismerőseiddel!

KÖVESS MINKET